Какви цени на храните да очакваме по Великден? Цените на храните

...
Какви цени на храните да очакваме по Великден? Цените на храните
Коментари Харесай

Какви цени на храните да очакваме по Великден?


Какви цени на храните да чакаме по Великден? Цените на храните у нас няма да спаднат. Инфлацията е измежду главните аргументи за това, а
с наближаващите празнични дни по Великден
е обикновено да има леко повишаване на главните търсени за празника хранителни артикули. Това сподели икономистът Стоян Панчев.

„ При позитивна инфлация както в тази ситуация у нас е 3%, цените на храните не престават да порастват. Нормата за инфлацията е 2% и още не сме я достигнали. Спад на инфлацията значи последователно прекъсване на растежа
на цените, а не намаляването им.
Цените на храните ще останат високи, би трябвало да се преживее доста тежка рецесия, с цел да има спад. Това биха били безработица и спад на брутния вътрешен артикул – неща, през които никое общество не желае да минава “, означи Панчев.
По думите му, ако дефлацията се случва
поради нови технологии, които правят по-евтини стоките и услугите, в случай че интернационалната търговия се отвори с огромен производител като Китай, както се се случвало в предишното, цените се натискат надолу. „ Ако обаче инфлацията идва от стесняване на стопанската система и банкрути, това е отрицателно събитие. Видяхме тежка дефлация в първите 6 месеца след Ковид. Извиха се опашки в бюрата по труда в София “, напомни Стоян Панчев.
„ Възможно е агнешкото в Италия и Испания
в момента да е по-евтино от в България, били сме и в топ 3 в Европа по цена на яйцата. У нас обичайно поддържаме високи цени на мазнините, това не е необичайно “, посочи икономистът и изясни за какво това е по този начин.
„ Доходите ни са по-ниски, само че две са аргументите
за това, да поддържаме високи цени на храните. Първо, участници сме в общия пазар – производителите и търговците ни също са част от него. Най-оборотните артикули за експорт стартират с цените си да настигат цените на останалите елементи от отворения пазар. Става дума за конвергенция или доближаване на цените към по-високото число “, обясни специалистът.
„ Друга причина е, че в множеството страни
действат разнообразни стратегии за субсидиране на локалното произвеждане. В тази обстановка има по-голямо предложение на тези съответни пазари и това бута цените надолу. Френското сирене, ирландското масло са образци за подобен вид субсидирани артикули. В България тази процедура не е необятно публикувана, а е съсредоточена при производителите на пшеница с огромно произвеждане “, означи Стоян Панчев.
„ Празниците покачват цените, както е всекидневно.
Голямото търсене води до високи цени. Турция е добър образец за пазаруване на артикули по-изгодно, тъй като е страна отвън Европейски Съюз и там няма избрани регулации, което оказва помощ на производителите да поддържат по-ниска цена. Турската лира се обезценява по-бързо и от еврото, което значи, че там можем да намерим конкурентни цени. Пътуването обаче също се отразява на общата цена на пазара от други страни “, напомни икономистът.
„ Хората от години предлагат агнешко
чрез неформална стопанска система, да вземем за пример онлайн, което разрешава да предоставят продукцията си на по-ниски цени. Това не е оригиналност. Ако си купите агнешко от магазин, там има разноски по поддръжката на магазина, рекламата, личния състав и това се отразява на цената му. При домашното произвеждане такива разноски няма.
Трябва обаче да има деликатен взор,
когато пазарим непосредствено от производител и предлаганите артикули са без етикети. Качеството на това произвеждане от време на време надминава това на всеобщото произвеждане “, заключи икономистът Стоян Панчев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР